Gezond tandvlees ligt stevig rond de tanden en kiezen en heeft een roze kleur. Het voelt niet pijnlijk aan. Wanneer men last heeft van het tandvlees, dan geeft dit aan dat er iets niet in orde is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, maar vaak speelt een slechte mondhygiëne de grootste rol. De tandarts kan zo nodig de oorzaak van de klachten vaststellen.


Symptomen

Als men last heeft van het tandvlees, dan zal het in veel gevallen rood en gezwollen zijn. Het voelt minder stevig aan. Het tandvlees kan gaan bloeden tijdens het poetsen of bij het eten van hard voedsel. Het is echter niet zo dat als er geen klachten zijn, dat dit automatisch betekent dat het tandvlees gezond is. Het is daarom belangrijk om het gebit en het tandvlees regelmatig te laten controleren door de tandarts. Wanneer problemen op tijd worden vastgesteld kunnen zij vaak nog eenvoudig worden verholpen. Dit voorkomt dat de klachten steeds ernstiger zullen worden.

 

Oorzaken

In veel gevallen zal last van het tandvlees worden veroorzaakt door een tandvleesontsteking. Dit wordt veroorzaakt doordat de mond niet goed genoeg is gereinigd. Er blijft dan tandplak achter die een ontsteking veroorzaakt. Er kunnen ook voedselresten tussen de tanden en kiezen blijven steken. Als een tandvleesontsteking niet wordt verholpen, dan kan op den duur parodontitis ontstaan. De ontsteking bereikt dan het kaakbot waardoor dit af kan breken. Er bestaan naast tandvleesontsteking nog andere oorzaak voor gevoelig tandvlees. Te hard poetsen kan het tandvlees irriteren. Hard voedsel met scherpe randen kan het tandvlees eveneens beschadigen. Een beugel, kunstgebit of piercing kan ook de oorzaak zijn van gevoelig tandvlees, zeker als deze niet helemaal goed in de mond past. Tot slot zijn er aandoeningen die pijnlijk tandvlees kunnen veroorzaken. Herpes, candida en aften, maar bijvoorbeeld ook een ontsteking aan de tandwortel.

 

Behandeling en tips

De behandeling wordt bepaald door de oorzaak van de klachten. In veel gevallen is een slechte mondhygiëne de oorzaak. De klachten kunnen dan behandeld en voorkomen worden door de mond beter schoon te maken. Poets het gebit en de tong en maak tussen de tanden en kiezen schoon met floss en tandenstokers. Tandsteen dient door de tandarts of mondhygiëniste te worden verwijderd. Bezoek de tandarts bij voorkeur elk half jaar voor controle. Als het pijnlijke tandvlees wordt veroorzaakt door een ziekte als candida of herpes, dan kan de huisarts medicatie voorschrijven. Een slechte weerstand maakt extra vatbaar voor deze aandoeningen. Probeer met een gezonde leefstijl de weerstand te verhogen. Dit houdt in: gezonde voeding en voldoende beweging en slaap. Een beugel of prothese die zorgt voor irritatie kan worden aangepast, zodat deze beter past. Een piercing die het tandvlees irriteert kan het beste uitgedaan worden.