Een probleem waar veel honden mee te maken krijgen is tandsteenvorming. Net als bij mensen, vormt er in de loop van de dag tandplak door wat we eten, maar ook door de aanwezigheid van speeksel en bacteriƫn.
Wanneer deze tandplak niet tijdig verwijderd wordt, ontstaat er tandsteen. Waar er bij mensen er dan snel gaatjes ontstaan, is dit bij honden minder het geval. Wel kan er op lange termijn tandbederf ontstaan, kunnen er tandvleesontstekingen optreden en kan in ernstige gevallen zelfs uitval zijn van tanden.


Dat is zonde, want dit is eenvoudig te voorkomen. Met een goed dieet kan al een hoop voorkomen worden. Door ook gerichte aandacht te besteden aan de mondgezondheid van de hond, kan vrijwel ieder gebitsprobleem volledig voorkomen worden.

Tandsteen verwijderen: zelf of bij dierenarts?

Tandsteen is een harde aanslag van gemineraliseerd tandplak. Bij ernstige tandsteenvorming hond is het moeilijk om dit helemaal zelf te verwijderen, maar in veel gevallen kun je ook zelf al veel doen met behulp van een tandenkrabber. Zeker wanneer er op tijd gestart wordt met deze behandeling kan ernstige vorming van tandsteen eenvoudig voorkomen worden.

 

Een tandenkrabber is meestal van een hard plastic of metaal en bestaat uit een klein soort spateltje waarmee tandsteen met enige kracht van de tanden afgeschraapt kan worden. Er zijn wel enkele factoren om op te letten bij de aanschaf van de tandenkrabber:

 

  • Is er een goede grip? Bij een gladde grip schiet je te makkelijk uit, wat kan leiden tot ongelukken en angst bij de hond
  • Is de krabber van materiaal dat het glazuur van de tanden niet beschadigt?
  • Zijn er geen scherpe randjes of puntjes die ongelukken kunnen veroorzaken?
  • Is de tandenkrabber even makkelijk voor de rechter- als linkerzijde van het gebit?

 

Een goede tandenkrabber die op al deze punten goed scoort is de AE Dogz tandenkrabber. Deze tandenkrabber is van metaal en beschadigt het tandglazuur niet, omdat het minder hard is dan het glazuur. Tegelijkertijd is de tandenkrabber eenvoudig te gebruiken voor zowel de linker- als rechterzijde van het gebit en is er weinig oefening nodig om tandsteen snel en efficiƫnt te verwijderen.

 

De geribbelde grip zorgt ervoor dat je niet zo maar uitschiet en per ongeluk in het tandvlees van de hond prikt. Dit veroorzaakt angst en maakt latere behandelingen een stuk lastiger.

 

Het is goed om al op tijd te starten met deze regelmatige behandeling, zodat de hond gewend is aan iemand die over de tanden schraapt.

Andere maatregelen tegen tandsteen

Tandsteen kan voorkomen worden door de hond een gezond dieet te geven, zonder voeding die eigenlijk voor mensen bedoeld is bijvoorbeeld. Geef de hond ook zo nu en dan een mondwater voor honden, zoals Oxyfresh Pets mondwater. Dit voeg je simpelweg toe aan het drinkwater. Het mondwater bestrijdt plakvorming en hierdoor ook de vorming van tandsteen.