tandenknarsenBehandeling van tandenknarsen

Je kunt op verschillende manieren tandenknarsen behandelen, echter is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt. Een directe aanpak om schade te voorkomen kan met behulp van een beschermend bitje. Die zijn er in allerlei soorten en maten waarvan de één meer gewaardeerd wordt dan de ander. Het bitje van Dentek is een aanrader. De fabrikant heeft een knarswerend bitje ontworpen, waarbij 25% minder materiaal wordt gebruikt dan andere commerciële bitjes en daardoor een stuk prettiger zit. Tegelijkertijd is het wél sterk genoeg om de krachten op te vangen. Dit bitje is in 5 minuten pasklaar te maken en heeft zo goed als dezelfde kwaliteit als een bitje die je bij de tandarts laat maken. Een tandartsbitje kost zo rond de 300€ en duurt meestal enkele weken voordat het klaar is. Het bitje van Dentek kost slechts 4 tientjes. Ook zijn er mensen die overdag met de kaken klemmen, zonder dat ze het doorhebben. In dat geval is de AE Dentals Direct Fit een effectief maar goedkoop alternatief.

Verdere mogelijkheden voor behandeling

  • Ontspanningsoefeningen tegen knarsetanden.
  • Cognitieve gedragstherapie wordt gegeven door een psycholoog die je helpt inzien hoe je aankijkt tegen de wereld en jezelf en wat deze gedachtes kunnen doen met je gevoelens en gezondheid.
  • Als knarsen een symptoom is van stress zijn er verschillende dingen die men kan doen voor het slapen gaan, zodat je meer ontspannen bent, waaronder muziek luisteren, mediteren, lezen, in bad gaan of gemasseerd worden.
  • Bewustmaking van klemmen is een optie om het klemmen overdag te verminderen. Zet het puntje van je tong tussen de tanden en ervaar de stand van de kaken. Door te focussen op dit gebied zal het klemmen afnemen.

Gebitsherstel

Wanneer je knarst, ook wel bruxisme genoemd, is het belangrijk om met regelmaat naar de tandarts te gaan. De tandarts kan de schade als gevolg van het knarsen herstellen en toekomstige problemen voorkomen. Als voorbeeld: stel dat een tand is afgebroken kan er mogelijk zenuwschade worden ontwikkeld. Hierdoor kan een abces ontstaan. In dit geval is een wortelkanaalbehandeling onontkoombaar. Wanneer een tand daadwerkelijk in tweeën breekt is het niet altijd mogelijk de tand te herstellen en moet er mogelijk een extractie plaatsvinden. Gebitsschade zoals scherpe belijning van de tanden, afgebroken of uitgevallen tanden kunnen normaal gesproken door de tandarts worden behandeld met behulp van facings en kronen.
Overleg met de huisarts of het misschien nuttig kan zijn om spierverslappers te gebruiken. Je kaakspieren zijn dan volledig ontspannen en zullen geen kracht meer zetten op de tanden. Let er wel op dat het niet gebruikelijk is om medicijnen in te zetten tegen knarsen. Ook kan medicatie het tandenknarsen juist veroorzaken. Bespreek daarom met je arts of het mogelijk is om van medicatie te wisselen.