Wat is parodontitis?

Parodontitis is een tandheelkundige aandoening wat ervoor zorgt dat weefsels rond je tanden gaan ontsteken en infecteren waardoor pockets ontstaan. Pockets zijn de tussenruimtes die ontstaan door tandplak. Dit is meestal het gevolg van de aandoening gingivitis ook wel een tandvleesontsteking genoemd. Het ontstaan van parodontitis komt door activiteiten van bepaalde bacteriën en heel vaak begint met alleen ontstoken tandvlees wat in een later stadium kunnen de bacteriën zich ook verspreiden tot het kaakbot wat kan zorgen voor tand en kies verlies door het loslaten van de tand met het kaakbot. Ook spelen factoren zoals roken, diabetes en genetische factoren een grote rol in het ontstaan van parodontitis bij patiënten. De afbraak van het bot en steunweefsel van de tanden wordt veroorzaakt door het afweersysteem van je lichaam tegen de bacteriën die in je mondholte en rond de weefsels van je tanden resideren. Ongeveer 10 tot 15% lijden aan een ernstige vorm van parodontitis.

Oorzaken van parodontitis

Er zijn heel veel verschillende oorzaken en factoren die ervoor kunnen zorgen dat parodontitis ontstaat. Vaak gaan deze factoren hand in hand als we kijken naar de oorzaken. Ten eerste wordt ontstoken tandvlees veroorzaakt door bacteriën. Er zitten miljoenen bacteriën in het speeksel en de mondholte van de mens waardoor het nogal lastig is te bepalen precies welke bacterie parodontitis veroorzaakt. Veel van deze bacteriën zijn natuurlijk niet schadelijk voor de mond echter besmet een bacterië zoals de Actinobacillus actinomycetemcomitans sporadisch het tandvlees en hierdoor kan parodontitis ontstaan. Erfelijkheid speelt ook vaak een grote rol in het bepalen hoe gevoelig je bent voor parodontitis. Sommige patiënten reageren bijvoorbeeld heviger op een bepaalde bacteriën dan anderen waardoor parodontitis makkelijker kan ontstaan. Daarnaast wordt de kans op parodontitis vergroot door roken en ziektes zoals diabetes.

Symptomen van parodontitis

Er is een veelvoud aan symptomen die kunnen duiden op parodontitis. Een veel voorkomend symptoom is opgezwollen, slap of rood gingiva ook wel tandvlees. Hierdoor kan het zijn dat je tanden gaan bloeden bij het tandenpoetsen. Ook komt een vieze smaak or adem vaak voor bij patiënten die last hebben van parodontitis. Bovendien is het ook veel voorkomend dat tanden van positie veranderen door het slappe tandvlees. Pijnklachten komen zelden voor waardoor parodontitis vaak onopgemerkt blijft.

Behandeling en advies

De ontstoken tandvlees behandeling gebeurt meestal in de praktijk van de tandarts nadat de diagnose is gesteld dat je last hebt van parodontitis. Dit doen ze door een controle van je DPSI, als deze hoger is dan 2 krijg je een parodontale behandeling. Deze behandeling houdt in dat de pockets die ontstaan zijn schoon worden gemaakt van tandplak. De makkelijkste manier om zelf parodontitis te voorkomen is een goede mondhygiëne. Door je tanden tijdig te poetsen voorkom je ophopingen van tandplak en zo voorkom je ook parodontitis.