Nieuwe loterij

Nieuws in loterijland! Tot nu toe heeft de staat ten onrechte nieuwe partijen de toegang gewegerd om zelf een loterij te starten, dit heeft de rechter uitgesproken. Lottovate heeft het voor elkaar gekregen dat er nieuwe partijen in de loterijmarkt worden toegestaan. In eerste instantie werd een vergunningaanvraag niet in behandeling genomen maar de rechter heeft beslist dat de Kansspelautoriteit een aanvraag zal moeten behandelen. Als aan de voorwaarden wordt voldaan zal het mogelijk worden een nieuwe goede doelen loterij te starten, in dit geval een internetloterij waarbij de helft van de totale inleg ten gunste van goede doelen moet komen.

Wat betekent dit voor deelnemers aan loterijen?

De kans is groot dat het aanbod van loterijen in Nederland zal toenemen, hierdoor hebben deelnemers automatisch meer keus. Dit betekent niet dat er nu een wildgroei aan loterijen zal ontstaan, elke vergunningaanvraag moet in behandeling worden genomen maar deze zullen goed worden beoordeeld door de Kansspelautoriteit. Op dit moment is er een enkele aanvraag voor een internetloterij en deze loterij zal op zijn vroegst in 2017 starten. Het is nog onduidelijk om hoeveel nieuwkomers het uiteindelijk op de loterijmarkt zal gaan. Wil je op de hoogte zijn van het huidig aanbod dan kun je kijken op www.vergelijkloterij.nl. Op deze site vind je allerlei informatie over Nederlandse loterijen, worden ze beoordeeld en wordt er op verschillende punten informatie gegeven:

  • Winkans
  • Goede doelen
  • Uitkeringspercentage
  • Hoogte van de jackpot
  • Aantal trekkingen per jaar
  • Speciale acties
  • Lotprijs

Het is te verwachten dat als er een grotere keuze is uit loterijen de concurrentie op de loterijmarkt toeneemt. Loterijen zullen meer moeite gaan doen om deelnemers te verleiden loten te kopen en zullen dit misschien doen met leuke en voordelige acties.

Reactie bestaande Loterijen in Nederland

De bestaande loterijen zien de nieuwkomers met argwaan tegemoet. Zij zijn bang dat door nieuwe partijen de opbrengsten voor hun eigen loterijen en goede doelen in gevaar komen. Daarnaast zijn de goede doelen die nu worden gesteund door de bestaande loterij-organisaties huiverig voor het teruglopen

De Postcode Loterij zegt dat het huidige systeem goed werkt. Ze zeggen in een reactie dat het wel van groot belang is om alleen loterijvergunningen te verstrekken aan non-profit organisaties. “We hebben in Nederland een uniek loterijstelsel dat zorgt voor grote opbrengsten in de samenleving. Jaarlijks 750 miljoen euro voor goede doelen, cultuur, sport en de staatskas.” De Postcode Loterij vindt “dat we daar zuinig op moeten zijn”. Voorstanders van het toelaten van nieuwe loterijen zeggen dat onderzoek en ervaringen uit het buitenland hebben aangetoond dat nieuwe aanbieders op de loterijmarkt zorgen