Tandenkrabber hond: dit moet je weten

Een probleem waar veel honden mee te maken krijgen is tandsteenvorming. Net als bij mensen, vormt er in de loop van de dag tandplak door wat we eten, maar ook door de aanwezigheid van speeksel en bacteriën.
Wanneer deze tandplak niet tijdig verwijderd wordt, ontstaat er tandsteen. Waar er bij mensen er dan snel gaatjes ontstaan, is dit bij honden minder het geval. Wel kan er op lange termijn tandbederf ontstaan, kunnen er tandvleesontstekingen optreden en kan in ernstige gevallen zelfs uitval zijn van tanden.


Dat is zonde, want dit is eenvoudig te voorkomen. Met een goed dieet kan al een hoop voorkomen worden. Door ook gerichte aandacht te besteden aan de mondgezondheid van de hond, kan vrijwel ieder gebitsprobleem volledig voorkomen worden.

Tandsteen verwijderen: zelf of bij dierenarts?

Tandsteen is een harde aanslag van gemineraliseerd tandplak. Bij ernstige tandsteenvorming hond is het moeilijk om dit helemaal zelf te verwijderen, maar in veel gevallen kun je ook zelf al veel doen met behulp van een tandenkrabber. Zeker wanneer er op tijd gestart wordt met deze behandeling kan ernstige vorming van tandsteen eenvoudig voorkomen worden.

 

Een tandenkrabber is meestal van een hard plastic of metaal en bestaat uit een klein soort spateltje waarmee tandsteen met enige kracht van de tanden afgeschraapt kan worden. Er zijn wel enkele factoren om op te letten bij de aanschaf van de tandenkrabber:

 

 • Is er een goede grip? Bij een gladde grip schiet je te makkelijk uit, wat kan leiden tot ongelukken en angst bij de hond
 • Is de krabber van materiaal dat het glazuur van de tanden niet beschadigt?
 • Zijn er geen scherpe randjes of puntjes die ongelukken kunnen veroorzaken?
 • Is de tandenkrabber even makkelijk voor de rechter- als linkerzijde van het gebit?

 

Een goede tandenkrabber die op al deze punten goed scoort is de AE Dogz tandenkrabber. Deze tandenkrabber is van metaal en beschadigt het tandglazuur niet, omdat het minder hard is dan het glazuur. Tegelijkertijd is de tandenkrabber eenvoudig te gebruiken voor zowel de linker- als rechterzijde van het gebit en is er weinig oefening nodig om tandsteen snel en efficiënt te verwijderen.

 

De geribbelde grip zorgt ervoor dat je niet zo maar uitschiet en per ongeluk in het tandvlees van de hond prikt. Dit veroorzaakt angst en maakt latere behandelingen een stuk lastiger.

 

Het is goed om al op tijd te starten met deze regelmatige behandeling, zodat de hond gewend is aan iemand die over de tanden schraapt.

Andere maatregelen tegen tandsteen

Tandsteen kan voorkomen worden door de hond een gezond dieet te geven, zonder voeding die eigenlijk voor mensen bedoeld is bijvoorbeeld. Geef de hond ook zo nu en dan een mondwater voor honden, zoals Oxyfresh Pets mondwater. Dit voeg je simpelweg toe aan het drinkwater. Het mondwater bestrijdt plakvorming en hierdoor ook de vorming van tandsteen.

Zelfbehandeling ontstoken tandvlees mogelijk?

Gezond tandvlees ligt stevig rond de tanden en kiezen en heeft een roze kleur. Het voelt niet pijnlijk aan. Wanneer men last heeft van het tandvlees, dan geeft dit aan dat er iets niet in orde is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, maar vaak speelt een slechte mondhygiëne de grootste rol. De tandarts kan zo nodig de oorzaak van de klachten vaststellen.


Symptomen

Als men last heeft van het tandvlees, dan zal het in veel gevallen rood en gezwollen zijn. Het voelt minder stevig aan. Het tandvlees kan gaan bloeden tijdens het poetsen of bij het eten van hard voedsel. Het is echter niet zo dat als er geen klachten zijn, dat dit automatisch betekent dat het tandvlees gezond is. Het is daarom belangrijk om het gebit en het tandvlees regelmatig te laten controleren door de tandarts. Wanneer problemen op tijd worden vastgesteld kunnen zij vaak nog eenvoudig worden verholpen. Dit voorkomt dat de klachten steeds ernstiger zullen worden.

 

Oorzaken

In veel gevallen zal last van het tandvlees worden veroorzaakt door een tandvleesontsteking. Dit wordt veroorzaakt doordat de mond niet goed genoeg is gereinigd. Er blijft dan tandplak achter die een ontsteking veroorzaakt. Er kunnen ook voedselresten tussen de tanden en kiezen blijven steken. Als een tandvleesontsteking niet wordt verholpen, dan kan op den duur parodontitis ontstaan. De ontsteking bereikt dan het kaakbot waardoor dit af kan breken. Er bestaan naast tandvleesontsteking nog andere oorzaak voor gevoelig tandvlees. Te hard poetsen kan het tandvlees irriteren. Hard voedsel met scherpe randen kan het tandvlees eveneens beschadigen. Een beugel, kunstgebit of piercing kan ook de oorzaak zijn van gevoelig tandvlees, zeker als deze niet helemaal goed in de mond past. Tot slot zijn er aandoeningen die pijnlijk tandvlees kunnen veroorzaken. Herpes, candida en aften, maar bijvoorbeeld ook een ontsteking aan de tandwortel.

 

Behandeling en tips

De behandeling wordt bepaald door de oorzaak van de klachten. In veel gevallen is een slechte mondhygiëne de oorzaak. De klachten kunnen dan behandeld en voorkomen worden door de mond beter schoon te maken. Poets het gebit en de tong en maak tussen de tanden en kiezen schoon met floss en tandenstokers. Tandsteen dient door de tandarts of mondhygiëniste te worden verwijderd. Bezoek de tandarts bij voorkeur elk half jaar voor controle. Als het pijnlijke tandvlees wordt veroorzaakt door een ziekte als candida of herpes, dan kan de huisarts medicatie voorschrijven. Een slechte weerstand maakt extra vatbaar voor deze aandoeningen. Probeer met een gezonde leefstijl de weerstand te verhogen. Dit houdt in: gezonde voeding en voldoende beweging en slaap. Een beugel of prothese die zorgt voor irritatie kan worden aangepast, zodat deze beter past. Een piercing die het tandvlees irriteert kan het beste uitgedaan worden.

5 Grootste jackpots van Nederland

Grootste jackpots van Nederland

Nederland kent een aantal hele mooie loterijen. Maar welke loterij heeft nou de grootste jackpot? Lees hieronder de meest aansprekende en tegelijkertijd ook de populairste loterijen van Nederland met de hoogste jackpots.

Oudejaarsloterij

Jaarlijks houdt de Staatsloterij een van de meest populaire trekkingen die ons land kent, de Oudejaarsloterij. Bij deze trekking valt de jackpot gegarandeerd. Dit zorgt voor een hogere winkans op de hoofdprijs dan normaal, er wordt immers alleen uit verkochte loten een winnend lot getrokken. De gegarandeerde jackpot is maar liefst 30 miljoen euro. Bijna heel Nederland zit op oudejaarsavond naar de oudejaarstrekking trekking van de Oudejaarsloterij te kijken om te zien of zij het nieuwe jaar als miljonair het jaar in gaan. Deze speciale trekking kost 30 euro er lot.

PostcodeKanjer

De Postcodeloterij komt ieder jaar op 1 januari met de PostcodeKanjer. De uitslag van deze trekking wordt op nieuwjaarsdag groots bekend gemaakt. Tijdens een live televisie uitzending worden grote cheques aan gelukkige winnaars uitgereikt. De totale jackpot is 49,9 miljoen. Het mooie van de PostcodeKanjer is dan er niet een enkele winnaar is. De hele straat van de winnende postcode mag de helft van de jackpot verdelen. De andere helft wordt verdeeld over de hele wijk met de juiste cijfers in de postcode. Op deze manier zijn er erg veel gelukkige winnaars van enorme bedragen.

De verdeling van de jackpot vindt plaats op basis van kanjerpunten. Deze kanjerpunten kun je verdienen door het aantal loten waarmee je speelt en de periode waarmee je met de loten meespeelt. Speel je het hele jaar mee met meerdere loten dan krijg je dus een groter deel van de jackpot dan wanneer je alleen een lot koopt voor deze trekking.

Eurojackpot

In vergelijking met de Oudejaarsloterij en de PostcodeKanjer heeft de Eurojackpot vaker een hele hoge jackpot. De jackpot start altijd op minimaal 10 miljoen euro en kan oplopen tot 90 miljoen euro. Dit gebeurt als de jackpot niet valt. Omdat de Euojackpot een wekelijkse trekking heeft leert de geschiedenis ons dat de maximale jackpot meerdere keren per jaar valt. Om de paar maanden gaat de enorme hoofdprijs er uit. Voor slechts 2 euro kun je elke week al meedoen.

Nieuwe loterij in Nederland toegelaten

Nieuwe loterij

Nieuws in loterijland! Tot nu toe heeft de staat ten onrechte nieuwe partijen de toegang gewegerd om zelf een loterij te starten, dit heeft de rechter uitgesproken. Lottovate heeft het voor elkaar gekregen dat er nieuwe partijen in de loterijmarkt worden toegestaan. In eerste instantie werd een vergunningaanvraag niet in behandeling genomen maar de rechter heeft beslist dat de Kansspelautoriteit een aanvraag zal moeten behandelen. Als aan de voorwaarden wordt voldaan zal het mogelijk worden een nieuwe goede doelen loterij te starten, in dit geval een internetloterij waarbij de helft van de totale inleg ten gunste van goede doelen moet komen.

Wat betekent dit voor deelnemers aan loterijen?

De kans is groot dat het aanbod van loterijen in Nederland zal toenemen, hierdoor hebben deelnemers automatisch meer keus. Dit betekent niet dat er nu een wildgroei aan loterijen zal ontstaan, elke vergunningaanvraag moet in behandeling worden genomen maar deze zullen goed worden beoordeeld door de Kansspelautoriteit. Op dit moment is er een enkele aanvraag voor een internetloterij en deze loterij zal op zijn vroegst in 2017 starten. Het is nog onduidelijk om hoeveel nieuwkomers het uiteindelijk op de loterijmarkt zal gaan. Wil je op de hoogte zijn van het huidig aanbod dan kun je kijken op www.vergelijkloterij.nl. Op deze site vind je allerlei informatie over Nederlandse loterijen, worden ze beoordeeld en wordt er op verschillende punten informatie gegeven:

 • Winkans
 • Goede doelen
 • Uitkeringspercentage
 • Hoogte van de jackpot
 • Aantal trekkingen per jaar
 • Speciale acties
 • Lotprijs

Het is te verwachten dat als er een grotere keuze is uit loterijen de concurrentie op de loterijmarkt toeneemt. Loterijen zullen meer moeite gaan doen om deelnemers te verleiden loten te kopen en zullen dit misschien doen met leuke en voordelige acties.

Reactie bestaande Loterijen in Nederland

De bestaande loterijen zien de nieuwkomers met argwaan tegemoet. Zij zijn bang dat door nieuwe partijen de opbrengsten voor hun eigen loterijen en goede doelen in gevaar komen. Daarnaast zijn de goede doelen die nu worden gesteund door de bestaande loterij-organisaties huiverig voor het teruglopen

De Postcode Loterij zegt dat het huidige systeem goed werkt. Ze zeggen in een reactie dat het wel van groot belang is om alleen loterijvergunningen te verstrekken aan non-profit organisaties. “We hebben in Nederland een uniek loterijstelsel dat zorgt voor grote opbrengsten in de samenleving. Jaarlijks 750 miljoen euro voor goede doelen, cultuur, sport en de staatskas.” De Postcode Loterij vindt “dat we daar zuinig op moeten zijn”. Voorstanders van het toelaten van nieuwe loterijen zeggen dat onderzoek en ervaringen uit het buitenland hebben aangetoond dat nieuwe aanbieders op de loterijmarkt zorgen

Tong schoonmaken? | waarom is het schoonmaken van de tong zo belangrijk?

Tong schoonmaken doe je zó

tong schoonmakenWat is tong schrapen precies? Waarom moet je eigenlijk je tong schoonmaken? Het reinigen van de tong is een belangrijk onderdeel van de totale mondverzorging dat ervoor zorgt dat bacteriën, schimmels, voedselresten en giftige afvalstoffen worden verwijderd tussen de tongweefsels én van de tongoppervlakte.
Tijdens nachtrust gaat ons verteringsstelsel gewoon door met het afbreken van afvalstoffen. Helaas komt een deel van het mondafval soms terecht tussen de haartjes van de tong. Wanneer deze stoffen niet op tijd worden schoongemaakt, kunnen ze voor verschillende orale ongemakken zorgen waaronder slechte adem, ontstoken tandvlees, gaatjes, amandelstenen en aantasting van de smaak. Er is eveneens een ontdekking gedaan dat orale bacteriën kunnen leiden tot hartziekten. Het is daarom erg belangrijk de tong dagelijks goed schoon te maken door middel van een verandering van leefstijl in combinatie met het gebruik van een tongschraper (Tip: Orabrush, Dentek of Oolitt Elite)

Gebruik niet je tandenborstel

Uit onderzoek blijkt dat een speciale tongschraper vele malen effectiever is dan een tandenborstel. Los van het feit dat je van een tandenborstel vanwege haar hoge vorm veel sneller gaat kokhalzen, zijn de haartjes te hard voor de tere tongweefsels.

Het hebben van een slechte adem is een angst van veel mensen en kan het levensgeluk flink aantasten. Door de tong te reinigen, dat mogelijk is via verschillende manieren, kan slechte adem voor het grootste deel worden verholpen. Lees op deze pagina alles over tong schoonmaken.

Betere smaak

Tongeiniging zorgt niet alleen voor een frissere adem, ook wordt het smaakvermogen positief beïnvloedt. De bacteriën kunnen de papillen immers niet meer bedekken. Tongcoating zorgt er dus voor dat je niet goed in staat bent om te proeven. Door deze bacteriële aanslag te verwijderen zullen de poriën van de tong open gaan staan en zal je beter kunnen proeven.

Betere afweer

De tong is 1 van de eerste afweersystemen tegen bacteriële aanvallen van het lichaam. Het schoonmaken van de tong beschermt het lichaam tegen giftige afvalstoffen die het lichaam willen binnendringen.

Sterker tandvlees en minder gaatjes

Tong poetsen zorgt er tegelijkertijd voor dat de bacteriële plak geen zuren meer kunnen afscheiden die verantwoordelijk zijn voor de aantasting van het glazuur en het tandvlees. Tongbacteriën dragen dus bij aan gaatjes, optrekkend tandvlees en de opbouw van tandplak.

Tong schoonmaken tips

Het schoonmaken van de tong gaat eenvoudig, mits je daarvoor de juiste producten gebruikt. Neem een Orabrush tongreiniger en de bijbehorende ontsmettende gel. Je zult merken dat aanslag hiermee gemakkelijk verdwijnt. Spoel en spray vervolgens de tong met actief zuurstof, zoals Oxyfresh. Oxyfresh verwijdert op een mondvriendelijke manier alles giftige afvalproducten van de tong. Ook de tongdruppels van California Breath dragen bij aan een gezonde tong.

De OraBrush is een populaire tongreiniger die wereldwijd al 200 miljoen keer is verkocht. Dit borsteltje is namelijk zo handig dat het niet alleen de oppervlakte van de tong schoon maakt, maar ook de vieze gedeeltes bereikt, die zich bevinden in de weefsels van de tong. Andere tongschrapers zijn voornamelijk gericht op de oppervlakte van de tong.